Deel deze website met je

omgeving.

Klein & Groot Mediation

Muriël Bosgra

Eekwal 20

8011 LD Zwolle

Tel: 06 155 448 36

Info@kleinengrootmediation.nl

KvK: 65.067.800

“De denkbeeldige muur” Instituut Parallel Solo Ouderschap +

Na een scheiding lukt het ongeveer 25 procent van de gezinnen om het ouderschap coöperatief vorm te geven. Dit zijn de ouders die bijvoorbeeld nog samen koffie drinken, op het voetbalveld staan en samen verjaardagen vieren. Zij hebben nauwelijks gedoe of conflicten, er is vooral sprake van rust.

Ongeveer 25 procent van de ouders lukt het niet om het ouderschap na een scheiding goed vorm te geven. Er zijn voortdurend spanningen en gedoe, er is sprake van een complexe scheiding en hoog conflictueus ouderschap. In deze situatie voelen zowel kinderen als ouders zich niet oké. Het is schadelijk voor kinderen om in deze situatie op te groeien en ouders raken moe en uitgeput.

Deze ouders voelen druk om in het vakje coöperatief ouderschap te passen. Hulpverleners verlangen vaak dat ouders samen aan tafel gaan en dat afspraken gemaakt worden. Dit resulteert vaak in nog meer gedoe en/ of het lost niets op.

De overige ongeveer 50 procent van de ouders lukt het om het ouderschap “goed genoeg” vorm te geven en dit wordt ook wel parallel (solo) ouderschap genoemd. Ouders overleggen zo min mogelijk met elkaar, soms helemaal niet. De nadruk ligt niet meer op samen ouders samen, maar allebei ouders zijn. Dit zorgt voor minder conflicten en resulteert in rust en stabiliteit.

Om de weg van conflictueus ouderschap (onrust) naar parallel (solo) ouderschap te vinden (rust) metselen we een denkbeeldige muur tussen de twee ouders en verschuift de focus van het conflict, naar de relatie tussen ouder en kind.

Dit kan met de inzet van Parallel Ouderschap (PO), waarbij ik twee ouders apart van elkaar begeleid in dit proces. Wanneer het conflict je als ouder zo in de tang heeft, dan is het nodig om volgens de methodiek Parallel Solo Ouderschap (PSO) te werken. Dan krijgt elke ouder een eigen coach/ hulpverlener en lopen de processen echt parallel aan elkaar.

Aangezien ik sterk geloof in de werking van de methodiek PSO in complexe scheidingen wil ik graag zoveel mogelijk collega’s uit het werkveld laten kennismaken met dit gedachtengoed. Daarom heb ik samen met Nancy Weijenberg, Vanessa Maes en Arjan van Kempen het Instituut voor Parallel Solo Ouderschap+ opgericht.

Kijk voor meer informatie op: http://www.ipso.plus